Aan de sterrenhemel van juni 2018

Planeten

Mercurius is vanaf ongeveer 18 juni ’s avonds boven de noordwestelijke horizon te zien. Verwar hem niet met de veel helderdere planeet Venus, die verder van de zon staat.
Venus gaat meer dan twee uur onder en is verreweg de helderste ‘ster’ die ’s avonds in het noordwesten te zien is.
De oranjekleurige planeet Mars is vanaf enkele uren na middernacht te zien. Hij staat in het sterrenbeeld Steenbok en komt jammer genoeg niet erg ver boven de zuidelijke horizon uit.
Jupiter is de meest opvallende ‘ster’ aan de avond- en nachthemel. Hij staat momenteel in het sterrenbeeld Maagd.
Saturnus is zo bijna de hele nacht te zien in het sterrenbeeld Schutter. Maar net als Mars verheft deze planeet zich niet ver boven de zuidelijk horizon.

wo 13 • Nieuwe Maan. Rond deze datum is de maan enkele dagen niet te zien.

za 16 • Samenstand van de maan en Venus. De maan – nu een smalle sikkel – is links van de heldere planeet te vinden. Iets na middernacht gaat het tweetal onder.

ma 18 • Samenstand van de maan en Regulus, de helderste ster van het sterrenbeeld Leeuw. Zoek het tweetal tegen het einde van de avond, laag in het westen.

wo 20 • Eerste Kwartier. De maan is nu een middag- en avondverschijning.

do 21 • Om 12.07 uur uur bereikt de zon haar meest noordelijke positie. Dat is per definitie het begin van de astronomische zomer. Op het noordelijk halfrond duurt de nacht nu het kortst. Voor de geografische breedte van Utrecht staat de zon maar liefst 16 uur en 45 minuten boven de horizon.

do 21 en vr 22 • Aan het eind van deze beide avonden is in het zuidwesten een samenstand te zien van de maan en Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd. De eerste avond staat de maan rechtsboven de ster, de tweede linksboven ervan.

za 23 • Mooie samenstand van de maan en Jupiter. De heldere planeet staat pal onder de maan.

ma 25 • Wijde samenstand van de maan en Antares, de helderste ster van het sterrenbeeld Schorpioen.

wo/do 27/28 • Nauwe samenstand van de volle (!) maan en Saturnus. Dit hemelverschijnsel is halverwege rond een uur of 3 op z’n mooist. Het tweetal staat dan laag in het zuidzuidwesten.

-> naar Astronieuws


Aan de sterrenhemel van juli 2018

Planeten
Mercurius is alleen begin deze maand te zien. Zoek de planeet kort na zonsondergang in het westen.
Venus is een opvallend heldere verschijning aan de westelijke avondhemel. Haar hoekafstand tot de zon neemt toe, maar tegelijkertijd wordt de hoek die de verbindingslijn zon-Venus ’s avonds met de horizon maakt kleiner. Hierdoor gaat de planeet steeds vroeger onder.
Mars is op 27 juli in oppositie met de zon en is nu op zijn helderst. Helaas verheft de oranjerode planeet zich slechts een graad of 15 boven de horizon.
Ook Jupiter is nog een heldere verschijning aan de avondhemel. Hij staat eerst in het zuiden, later in het zuidwesten.
Saturnus was op 27 juni in oppositie en is net als Mars bijna de hele avond en nacht waarneembaar. Deze planeet is wel veel minder opvallend.

za/zo 30 jun/1 jul • Samenstand van de maan en Mars. Rond 4 uur in ochtend staat het tweetal boven de zuidelijke horizon. Rechts van hen is, nog iets lager boven de horizon, Saturnus te zien.

vr 6 • Laatste Kwartier. De maan is nu in de nanacht en ochtend te zien.

di 10 • Samenstand van de maansikkel en Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier. Bekijk deze in de vroege ochtenduren. Aldebaran staat dan linksonder de maan.

vr 12 • Nieuwe Maan. Rond deze datum is de maan gedurende enkele dagen niet waarneembaar.

zo&ma 15&16 • In de avondschemering is boven de westelijke horizon een samenstand te zien van de maansikkel en de heldere planeet Venus. Op 15 juli staat de maan rechts van de planeet; op 16 juli links daarvan.

do 19 • Eerste Kwartier. De maan is nu een avondverschijning.

vr 20 • Aan het eind van de avond is laag in het zuidwesten een samenstand te zien van de maan en de heldere planeet Jupiter.

di/wo 24/25 • Deze nacht is een samenstand te zien van de maan en de niet erg opvallende planeet Saturnus, die rechts van de maan staat. Een flink stuk verder naar links kom je de oranjekleurige planeet Mars tegen.

vr/za 27/28 • Volle Maan. De maan staat nu recht tegenover de zon aan de hemel en komt daarbij in de schaduw van de aarde terecht. Dat resulteert in een totale maansverduistering. De maan betreedt de aardschaduw rond 20.30 uur, maar komt bij ons pas een uur later op. Hij is dan al volledig verduisterd.
De totaliteit eindigt om 23.13 uur, en dik een uur later ontsnapt ook het laatste randje van de maan aan de aardschaduw.
Tijdens en na de verduistering is 6 graden onder de maan de oranjekleurige planeet Mars te zien.

-> naar Astronieuws