Aan de sterrenhemel van mei 2017

Planeten
Mercurius
is deze maand niet waarneembaar.
Venus is een ochtendverschijning. De planeet is in de vroege schemering laag in het oosten te zien.
Mars gaat in de loop van de maand steeds vroeger onder en verdwijnt geleidelijk in de schemering. Hij staat in het sterrenbeeld Stier.
De heldere planeet Jupiter is de hele (korte) avond en een groot deel van de nacht waarneembaar. Hij bevindt zich in het sterrenbeeld Maagd.
Saturnus komt met de dag vroeger op. De planeet staat in het sterrenbeeld Boogschutter en moet dus laag boven de horizon worden gezocht.

ma 22 • Samenstand van de maan(sikkel) en de heldere planeet Venus. Bekijk dit verschijnsel in de ochtendschemering, rond 5 uur. Het tweetal staat dan vlak boven de oostelijke horizon. Venus is ruim zes graden links van de maan te vinden.

do 25 • Nieuwe Maan. De maan is momenteel dus niet te zien.

wo 31 • Samenstand van de maan en Regulus, de helderste ster van het sterrenbeeld Leeuw. Aan het eind van de avond staat de maan drie graden links van de ster. Hun onderlinge afstand neemt toe.

-> terug naar Astronieuws


Aan de sterrenhemel van juni 2017

Planeten
Mercurius
is deze maand niet waarneembaar.
Venus wordt een steeds opvallender verschijning aan de oostelijke ochtendhemel. Vanaf 19 juni komt zij meer dan twee uur voor de zon op.
Mars gaat kort na de zon onder is voorlopig niet te zien.
Jupiter is een prominente avond- en nachtverschijning. Hij bevindt zich in het sterrenbeeld Maagd.
Saturnus staat de hele maand vrijwel precies tegenover de zon aan de hemel. Hij is dus ruwweg te zien van zonsopkomst tot zonsondergang. De vrij onopvallende planeet staat in het sterrenbeeld Slangendrager.

do 1 • Vandaag is het Eerste Kwartier. De half verlichte maan staat in het sterrenbeeld Leeuw en is bij heldere hemel ook overdag te zien.

za/zo 3/4 • Deze avond en nacht is er een nauwe samenstand te zien van de maan en de heldere planeet Jupiter. Het tweetal verdwijnt rond 3.30 uur (4 juni) achter de westelijke horizon.

vr 9/10 • Het is Volle Maan. De maan is nu de hele (korte) avond en nacht te zien . Hij staat in het sterrenbeeld Slangendrager en is in het gezelschap van de planeet Saturnus. De onderlinge afstand tussen beide hemellichamen bedraagt slechts enkele graden. Saturnus staat onder de maan.

za 17 • Laatste Kwartier. De half verlichte maan is nu waarneembaar in het tweede deel van de nacht.

wo 21 • Deze ochtend is – laag in het zuidoosten – een samenstand te zien van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus. Bekijk deze (indien nodig met een verrekijker) rond 4.15 uur.

wo 21 • Vandaag om 6.24 uur begint de astronomische zomer. De zon bereikt dan haar meest noordelijke positie aan de hemel, waardoor de dagen in ons deel van de wereld op hun langst zijn.

za 24 • Vandaag is het Nieuwe Maan. De maan staat nu dicht bij de zon aan de hemel en is (dus) niet waarneembaar.

di 27 • Vanavond is een samenstand te zien van de smalle maansikkel en Regulus, de helderste ster van het sterrenbeeld Leeuw. Het tweetal staat in de schemering boven de westelijke horizon.

-> terug naar Astronieuws


Aan de sterrenhemel van juli 2017

Planeten
Mercurius is de komende maand vrijwel niet waarneembaar. Mogelijk kan tussen 5 en 21 juni met een verrekijker een glimp van de planeet worden opgevangen. In de vroege avondschemering staat hij dan zeer laag boven de westnoordwestelijke horizon. Maar let op: hij gaat al een uur na de zon onder.
Venus is nog steeds een opvallende ochtendverschijning in het oosten. Tegen het eind van de maand komt zij al meer dan drie uur voor de zon op.
Mars is deze maand niet waarneembaar: hij staat dicht naast de zon.
Jupiter wordt geleidelijk minder goed zichtbaar, maar kan nog steeds worden opgespoord in de (zuid)westelijke avondschemering. Aan het eind van de maand gaat hij al vóór middernacht onder. De planeet staat in het sterrenbeeld Maagd.
Saturnus is de ‘hele’ avond en een groot deel van de nacht te zien. Hij bevindt zich in het sterrenbeeld Slangendrager, linksboven de heldere ster Antares van de Schorpioen. De planeet gaat pas ver na middernacht onder.

za 1 • Vanavond staat de maan in de nabijheid van de planeet Jupiter en Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd. Het is dan net Eerste Kwartier geweest.

di 4 • Venus staat vanochtend zeven graden ten zuiden van de Pleiaden, de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. Bekijk dit tafereel rond een uur of 4: dan is het nog enigszins donker.

wo/do 5/6 • Samenstand van de maan en Antares, de helderste ster van sterrenbeeld Schorpioen. Zoek het tweetal vroeg in de nacht laag in het zuidwesten.

do/vr 6/7 • Vannacht is een samenstand te zien van de maan en de planeet Saturnus.

zo 9 • Volle Maan. De maan staat momenteel in het sterrenbeeld Boogschutter.

do 13 • Samenstand van Venus en Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier.

zo 16 • Laatste Kwartier. De maan staat nu in het sterrenbeeld Vissen en komt na middernacht op.

do 20 • Samenstand van de maansikkel en Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier. Bekijk deze rond 4.30 uur. Ook Venus staat in de buurt. Op 21 juli is de maan de heldere planeet nog veel dichter genaderd.

zo 23 • Nieuwe Maan. Rond deze datum is de maan een paar nachten niet te zien.

vr 28 • Samenstand van de maan en de planeet Jupiter. Linksonder het tweetal staat de ster Spica.

zo 30 • Eerste Kwartier. De maan is nu een avondverschijning, maar is onder goede omstandigheden ook al vóór zonsopkomst waarneembaar.